peperpathé

Hoorde het net ergens; Pathé Nederland heeft in 2004 meer omzet gedraaid dan vorige jaren, terwijl er beduidend minder goede films zijn uitgekomen dan in 2003. Hoe wil Stichting Brein (of de MPAA) dit gaan verklaren, met die zo vreselijke toename van die 'schandalige piraterij' op internet, èn de nog duurder geworden bioscoop-kaartjes?
Mogen die bittorrent en edonkey portals in 2005 weer online, ja? En ophouden met dat zielig doen graag, want ik heb "cribs" gezien, en nog wat van die rich and famous lifestyle tv-series, dus mij maak je echt niet meer wijs dat het slecht gaat met de filmwereld.

Ik vond er trouwens niet veel aan de laatste keer in zo'n pathé bioscoop. Allemaal lawaai van niet ècht in de film (of de prijs van het kaartje) ge-interesseerde mensen, en veel spanning veroorzaakt door (ja sorry, maar het waren toch echt allochtone) kids die de achterste rijen hadden bezet. Te dure consumpties, en tegenvallende beeldkwaliteit (gewoon out of focus!). Een film goed kijken is niet iets wat je moet delen met anderen. Hoe beter de speelfilm, hoe meer je erin wegdroomt, hoe meer je de omgeving zult vergeten. Het scherm in een bioscoop mag dan wel groot zijn, en het geluid overwhelmingly present, en men mag het dan wel gezellig vinden, het is niet waarvoor film bedoeld is, volgens mij. Tenzij je hoort bij de grote gemene deler, in alles wat je denkt en doet, maar het is natuurlijk de vraag of iemand zich daar nog wel onder thuis voelt. En het verschilt natuurlijk ook per film; Zo denk ik dat comedy zich goed leent voor kijken met anderen erbij, maar dat is vermoedelijk het enige genre waar dat voor op gaat.

Another year, another dollar

Bestaat er irritanter weer dan dit? Fucking koud, nat èn harde windstoten. Mooie afsluiter voor een vrij moeilijk jaar. 2004 was voor mij een bijzonder, en vooral intens alsook teleurstellend* jaar. Opvallende gebeurtenis was natuurlijk mijn breuk met BNRNR, de 'ontslagprocedure' van deze 'werkgever', die op zijn zachtst gezegd niet helemaal verliep zoals die had kunnen verlopen. Officieel moet ik mijn smoel houden over de hele zaak, dat zou ik doen op een aantal door mij (en 'mijn' advocaat) opgestelde voorwaarden, waar men zich aan zou houden, maar waar men met de pet naar heeft gegooid. Zo heb ik (onder andere) in totaal bijna 8 gigabytes aan data niet van ze mogen ontvangen, die toch echt mijn bezit waren. Lekker belangrijk! hoor ik u zeggen, maar; JA, dat was het, waardevolle data. Men was daar zo bang voor het 'monster' dat men zelf verzonnen had, dat het 'monster' zijn spullen niet eens meer zelf mocht komen afhalen. In plaats daarvan kreeg het gruwelijk gevaarlijke 'monster' een bergje rommel op een harddiskje waar het 'monster' helemaal niet om had gevraagd (waaronder deze cam-shot). Dus, fair is fair, dan houdt het 'monster' zich ook niet 100% aan de afspraken. ;-)
Om te beginnen wens ik ze dan ook een onprettige kerst. Hè moet dat nou, negatief doen rond een feest voor de vrede? Ja, dat moet. Want dat verdienen ze. En om mijn onprettige kerstwens kracht bij te zetten heb ik een paar zéér rake bijdrages verzameld van mijn goede vriend Sean Kennedy uit Canada, voor al diegenen bij BNRNR die zich aangesproken mogen voelen, eat your heart out;
Work Hard
Corporate Whore
Money
Bad Support
Falling Chair
Working rights
Rerun Radio
Corporate sentencing
What I need
Midlife crisis
Youth

* op een paar dingen (en mensen) na dan...

The Spam Rant

Hahaha, very funny: The Spam Rant by Jimbob, from Alaska's Whole Wheat Radio.

Reminds me of an old one of mine, about those suck-ass Banner Ads!

Ihre Ausweis bitte!!!

Vraag me toch af of mensen zich wel goed beseffen wat dat precies inhoudt, die identificatieplicht die in NL vanaf 1 januari geldt. Altijd een mobiel bij je dragen is al eng zat, dacht ik, om maar een voorbeeldje te noemen. Straks ook nog denken aan het meeslepen van dat brevet van je bestaan. Terwijl je zelf nog zo dacht dat je toch echt een identiteit had verworven na zoveel jaar planeet aarde. En dan die schandalige boete (waar een Awa nog wat van zou kunnen leren, zeg maar); 2250 euro staat ook echt in verhouding tot de overtreding, nietwaar?

Democratie MY ASS, ik bedoel, alsof we die identificatieplicht ook massaal hebben goedgekeurd. Eg wel niet. En was niet een ruime meerderheid *tegen* het toetreden van Turkije tot de EU? Dat er dan nog ueberhaupt over moet worden gediscussieerd zeg, pfff.

Legaal downloaden

Bittorrent is ideaal (en wordt erg veel gebruikt) voor de verspreiding van linux-distributies, RIAA-free music, MPAA-free movies, open-source software, podcasts en vele andere LEGALE bandbreedte-vretende internet-releases. Door de servers van torrent-links aan te pakken (wat die klungels nu aan het doen zijn), tast men ook die groepen aan, en dat zijn zo onderhand niet de minsten, daaronder zitten veel keurige bedrijven (stuk keuriger dan de MPAA, that's for sure).

Volgens mij begrijpt men het bittorrent systeem ook niet helemaal:
Zodra een file wordt ge-upload is de zwerm downloaders ervan groeiende, en zodra de complete file 1 keer in totaal als zaadje is verspreid kan de eerste bron in theorie worden verwijderd uit het netwerk, en onzichtbaar worden voor de rest van de wereld. De tracker van de file hoeft alleen maar verplaatst te worden (naar een server in Estonia die nog in de lucht is bijv.) en je kunt in theorie verder met waar je gebleven was, met dezelfde file, die immers in zijn geheel reeds in omloop is.

De reden dat men de hulp van de hosting provider nodig heeft, is omdat men de ware identiteit achter de eerste uploader wil achterhalen. Nu ken ik er een paar uit IRC, en de grootsten weten nu JUIST precies hoe ze onzichtbaar kunnen blijven. Ze pakken met deze raids dus de verkeerden. Voor het opsporen van de eerste uploader bots je tegen dezelfde problemen op als bij het hacken van websites en DoS attacks, daar moeten wereldwijd admins hun log-files voor bezitten, die kunnen raadplegen en willen vrijgeven. Dat lukt zelden, if ever. Gelukkig is het internet van het volk, en dat bepaalt in veel landen gewoon zelf wel aan wie het welke logs vrij wil geven. Meestal zeggen sympathieke admins gewoon dat ze de log in questie niet meer hebben, bijv. dankzij een crash, of zijn ze te dom om te begrijpen wat de andere kant wil. Chinees of Iraans is nu eenmaal lastig voor een Stichting NoBrainer. Daarom wil men zo graag dat ISP's verplicht alle gegevens bewaren. Dat is niet vanwege terroristen, maar vanwege het grote geld wat er achter de breinloze MPAA/RIAA-lobby zit.

Overigens valt mij op dat de hoeveelheid bagger-torrents, wat kwaliteit van de film-encoding betreft bijvoorbeeld, uiterst groot is, al sinds de dag dat bittorrent voor de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt wordt, en DAT is nu net omdat het grote publiek er zo mee bezig is. De wat meer besloten file-delers weten hoe ze in hogere kwaliteit hun DVD's kunnen rippen, wat de beste kwaliteit rips oplevert e.d. Oftewel:
Het grote publiek nu angst aanjagen werkt de verkoop van bijv. DVD's en CD's juist tegen. Immers, een slechte kwaliteit rip heeft tot gevolg dat 'ie werkt als een soort mooie reclame voor een CD, als grote trailer voor een film, en juist díe zullen we door deze raids minder aantreffen. De hard-core coders/rippers blijven toch wel bestaan, daar win je niet van middels dit soort acties.

Op naar de volgende tracker...

Ach gut, daar gaan we weer hoor! Jammer dat ze geen Nederlands kunnen lezen, die debielen van de MPAA zouden hier nog wat van op kunnen steken.

En vandaag weer een paar Breinloze druppels op een gloeiende plaat.

Wat ik zo mis in de hele discussie rondom het "illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal" is de stem van de hard werkenden in de entertainment industrie zelf. Aangezien ik daar in werkzaam ben, en veel mensen ken die "crew" zijn bij radio, televisie en film, of die muzikant zijn, of die acteren (en dan heb ik het niet alleen over Nederlandse mensen), wil ik er graag wat over kwijt.

Acteurs, actrices en presenterende mensen krijgen m.i. (vaak) schandalig veel betaald zodra ze deel uitmaken van iets wat 'commercieel succesvol' is. Daar staat tegenover dat als dat niet het geval is, ze dan behoren tot de minima, wereldwijd, en dan doen ze veel van hun werk omdat ze het leuk vinden, vrijwillig. De technici, cameramensen, kabelsjouwers, special-effect bouwers en site-bouwers daarentegen vangen overal even weinig (en zelden percentages van de winst zodra iets succesvol is). Dit is dan ook de reden dat er zoveel screeners en pre-releases verdwijnen uit de kamertjes waar ze vertoond of beluisterd worden; Crew krijgt per definitie te laag betaald, en de grote bazen, de managers en de middle-men krijgen (te) veel.

Als je met de arbeiders in de industrie, dus ook de beroemde artiesten, praat over de 'problemen' die er zouden zijn dankzij internet (wat een leugen is, het is slechts een kapstok voor andere problemen), dan blijkt slechts 5% (maar 5 ja) van al die mensen het eens te zijn met de werkwijze en visies van Stichting Brein, de MPA(A), de RIAA. Deze angstaanjagende geldbeluste armen der wet zaaien slechts tweedracht, zijn een verlengde van de regulerende politiek, de tool van de platenbonzen en managers, het wapen van de schatrijken in de entertainment industrie, die zelf (en dat maakt het zo raar) het MINST last hebben van een zogenaamde teruggang in de verkoop.
We kopen volgens mij meer films en games dan ooit, maar er verschijnt zo belachelijk veel in die entertainment industrie, de spoeling is dermate dun geworden, men wil zo graag een grotere behoefte scheppen dan er is, dat men ons koste wat kost wil laten geloven dat we minder kopen OMDAT het internet bestaat. Zo werkt het dus niet, en daar trap ik dus echt niet in.

Wat ik ook mis in de discussie is de sterk groeiende tak van de open source en creativecommons releases, de min of meer vogelvrije en open entertainers. Torrents en edonkey portals zijn daarvoor alleen maar DE aangewezen tool om releases mee bekend te maken en aan de man te brengen. Ik geloof niet dat Stichting Brein daadwerkelijk ALLE content voldoende heeft gechecked op legaliteit, want dan zou men andere beweringen doen dan men nu doet. Zo'n "warez DVD Group" doet ook hele goede dingen namelijk. Sterker nog, dergelijke fanatici zijn de eigenlijke motor achter de hedendaagse entertainment industrie. We luisteren toch allang niet meer naar dat wat the big boys ons aan willen smeren? Trailers en reclame geloven we echt niet, maar als iets een populaire download is, dan weten we dat het de moeite waard moet zijn, of dat er vuur moet zijn omdat er zoveel rook is. Dáár haal je dus je resultaten vandaan, als entertainer; The power of the people. De stem van het volk. Internet-bekendheid!

Waar ik op zit te wachten is een grote (en vooral rijke) artiest, acteur, regisseur die de industrie een hak durft te zetten, die ons zonder tussenkomst van anderen op de man af wil benaderen, en direct eigen werk wil gaan aanbieden, zonder management, zonder middle-men, zonder marketing. Als je echt goed genoeg bent, dan wil men namelijk heus wel wat betalen, zelfs uit sympathie al.
Neem zo'n film als "0605"; Als je die gewoon gratis in topkwaliteit aan had geboden als divx avi van 800 MB (dus niet dat kutbeeld van die flut DRM-coded wma), via bittorrent portals, en als je dan later zou vragen of men een kleine vergoeding wilde sturen/geven aan de makers (en dan op een manier die werkt, waarbij men ook ergens fysiek cash kan dumpen in een automaat ofzo), dan zou men gewoon betalen. Massaal zelfs, gok ik.

Aan 1 kant onderschat men de bereidheid bij de mensen om te willen betalen, en aan de andere kant overschat men de bereidheid bij de mensen om daarvoor moeite te willen doen en meer te willen betalen dan nodig is. Zo werkt het bijvoorbeeld buitengewoon demotiverend als ik graag een DVD wil kopen, in een winkel, en men zegt:
"Nee, die hebben we niet meneer, we kunnen hem wel voor u bestellen, dan zou die er over 3 weken kunnen zijn."
Dit laatste gaat namelijk op voor meer dan 40% van het totale aanbod. Als men wil dat ik iets koop, dan moet het er wel zijn, anders kijk ik echt wel of ik er via een sneller medium aan kan komen. En als ook op dat medium de keuze is: NU downloaden en vanavond in bezit, of bestellen en via de post over 10 dagen thuis, dan is die natuurlijk gauw gemaakt!

Economische groei als kapstok

Economie was nooit mijn favoriete vak (faq, fuck) op school, en nu begrijp ik weer waarom. Men zegt: De economie moet groeien, de welvaart moet stijgen, en daarom moeten we meer bezuinigen, en nog harder werken. Stelt men zich ooit nog de vraag waarom een economie zou moeten groeien als mensen het al prima hebben? Alsof we die 'groei' nodig hebben. (Om oorlogen van te financieren zeker?) Toon dat eerst maar eens aan, maak dat eens hard. Nivelleer de hele handel eerst maar eens, verdeel de zaken eens wat eerlijker. Er worden hier enkel maar behoeftes geschapen die zichzelf in stand blijven houden met gebakken lucht. Zo van: Je mot harder, meer en langer (door-)werken want daarvan groeit de economie, en omdat de economie 'moet' groeien moeten we harder werken, maar van dat harder en meer werken krijg je alleen maar overproductie, oververzadiging, overconsumptie, en (dus) nog meer ongelukkige arme mensen, die nog te hard werken en te weinig tijd hebben om te consumeren ook. Ze krijgen amper de tijd om eens lekker overspannen te worden, in plaats daarvan komen ze met drommen tegelijk totaal burned out het ziekenhuis in, en dan is het, terwijl ze in die wachtlijsten staan;
"dan had u er maar een gezondere leefwijze op na moeten houden!"
Ach jee, werd ons deze leefwijze niet opgelegd door die niet-realistische behoeftes te scheppen dan?

We hebben meer dan genoeg welvaart om iedereen in dit land iedere dag een heerlijk belegde boterham te eten te geven, 's avonds een lekker maaltje, 's winters een warm huisje, you name it. En als je een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan iedereen die dat echt nodig heeft verzorgd worden. Iedereen kan een TV, koelkast, computer, fiets, bezitten. We hebben in deze wereld de intelligentie om mensen op de maan te zetten (althans, dat wil men ons laten denken), om naar de bodem van de oceaan te varen, om met elkaar te video-phonen terwijl we ons aan weerszijden van de planeet bevinden, om bommen te maken die hele landen in 1 klap weg kunnen vagen en om dieren te manipuleren zodat ze anders groeien. We bekijken sterrenstelsels bij de duizenden, en brengen chromosomen in kaart. Maar we kunnen geen systeem bedenken waarin iedereen wat minder uren hoeft te werken, met een eerlijke welvaarts verdeling, en met loon naar werk en moeite. Zo hebben we nu mensen met een vet betaalde baan die minder uitvoeren dan vrijwilligerswerkers die van een uitkering rond kunnen komen.

Schokkend dat iemand in de regering van dit land dan durft te beweren dat de gemiddelde welvaart moet stijgen. Hij kan wel stijgen ja, maar dan in een heel andere opvatting van het woord "welvaart" dan "gemiddelde rijkdom". "Welvaart" als "welzijn" bijvoorbeeld, je goed voelen dus. Het product "solidariteit" mag echt wel wat meer over de toonbank gaan. Dat is waar die 'economie' in tekort schiet, niet in totale productie of financiele middelen. Het is bewezen dat mensen die macht hebben over hun leven zich beter voelen dan zij die machteloos zijn overgeleverd aan de grillen van anderen. Wat je nodig hebt is een hervorming van de economie, met een basisinkomen, en waarin werknemers meer macht hebben. Daarmee koop je een hoop levensgeluk, zonder dat de gemiddelde rijkdom omlaag of omhoog moet. Voor meer gemiddelde rijkdom betaal je namelijk ook: Je vrije tijd moet ervoor ingeleverd worden. Waar staat dat op de balans?

Wat de meeste mensen blijkbaar niet beseffen, is dat er een addertje onder het gras van die "gemiddelde welvaarts stijging" zit. Men denkt "ah, dan gaat iedereen er een klein beetje op vooruit, dat wil ik!" Mensen die deze associatie hebben met een "gemiddelde welvaarts stijging" hebben het mis. Als de top zich enorm verrijkt, dan stijgt de gemiddelde rijkdom namelijk ook, vooral als de bodem extra hard moet ploeteren en er enorm op achteruit gaat. Zo werkt dat met die versimpelende wiskunde. Tel alle inkomsten op, en deel ze door het aantal mensen. Dan zie je dat de "gemiddelde welvaart" stijgt; Als 10 mensen 3000 Euro per maand krijgen, 1 mens 200000 per maand vangt, en de rest bijna niks, dan is dat een enorme sprong omhoog in de gemiddelde welvaart; Immers, de mensen die minder krijgen moeten veel harder werken om het hoofd boven water te houden, dat genereert extra 'welvaart' (meer productie voor minder). En natuurlijk veel reorganiseren, dat vinden de aandeelhouders positief; Minder mensen, die (nog) meer geld gaan 'verdienen', en meer mensen op straat -letterlijk soms- die weer moeten gaan aankloppen bij de staat (want er is geen basis), waardoor de gewone hardwerkende arbeider nog harder moet gaan werken om al die premies te voldoen (want er is geen basis), waar hij even later weer gebruik van moet maken omdat hij ziek wordt van dat te harde werken voor die klote-baas.
Ja, want de economie moet groeien. Eg wel. Eat my shit.

85 procent spam !

Live de tussenstand van het enorme percentage spam en virussen, afgevuurd op de mailservers van XS4All. Uitleg aangaande het script door Cor.

By the way, some nice statistics..

Strafmaat

Cor Boonstra heeft ten onrechte 500.000 Euro ontvangen door voorkennis in aandelenhandel. Ofzoiets.* De straf daarvoor lijkt uit te komen op terugbetalen van de winst daarover en 240 uur dienstverlening aan de maatschappij. Dan houdt 'ie nog zeker 250.000 over. 250000/240 = 1041 euro per uur. Geef mij die baan!
Omgerekend zou het stelen van een blikje cola in de supermarkt een straf op moeten leveren van 2 seconden dienstverlening. Een glimlach zou voldoende moeten zijn. In werkelijkheid is de maximumstraf: Dood worden geschopt door medewerkers van de supermarkt.

* Update: Er was zogenaamd onvoldoende bewijs, en geldhoer Boonstra gaat vrijuit. Geweldig. Vingerhakker Ferdi E. kunnen we op straat begroeten, Volkert van der G. kunnen we in 2013 weer in de natuurwinkel tegenkomen, Mohammed B. zullen we met grote waarschijnlijkheid in 2019 in zijn auto, met drugs aan boord, aantreffen ergens bij de grens tussen Frankrijk en Spanje, en Murat D. (de zwakzinnige lerarenkiller) ontsnapt over een jaar of 6 wel tijdens een verlofweekendje uit de tbs-kliniek o.i.d.

Van die dingen, ja, van die dingen.

Vrijheid Van Meningsuiting volgens Harry

Bijna alles kan, maar dat betekent niet dat alles moet kunnen. Cliteur heeft dat begrepen en dat valt in hem te prijzen. De verwachting dat Van Gogh of Ebru tot dat inzicht zullen komen, is bij mij niet groot. Daar is eerst een aanslag op hun leven voor nodig. (Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid)

2-0 voor onderdrukkende gelovigen dus; Cliteur trekt zich terug vanwege bedreigingen en van Bommel vertaalt dat als heeft dat begrepen. :-/
Ik blijf erbij: De kritische noten van filmmakers en schrijvers zijn een oproep tot het gezonde verstand en zorgen voor relativering (en uiteindelijk meer beschaving). Die in hun eigen cultuurtje opgesloten gelovigen zonderen zich namelijk af, en het is in de meeste gevallen hoog tijd dat ze eens wat horen en zien van de wereld (en haar andersdenkende bewoners).

smurf.politie.nl

Howdy aan de politie, die regelmatig als bezoeker van deze site in mijn referrer-log te vinden is, misschien is het die lieve buurtregisseur Dick Eenhuizen wel. Zou ik dan toch iets hebben misdaan? Of zijn ze me stiekem aan het beschermen tegen extremisten? Either way: Good going stranger!
De IT-man bij de politie heeft er vast de grootste lol in gehad om "smurf" als hostname in te vullen. Inmiddels heb ik het IP-adres van deze bezoeker(s) voor de lol in een block-list gezet, kijken wat er gebeurt ;-)

Lullig Voor Je ?

Uw aller jult is weer te horen met schaamteloos 'gelukkige' grootheidswaan in Aflevering 3, vers opgenomen microfoongeluid rechtstreeks uit het jult.net audiolab in Amsterdam. Hoofdtelefoon aan te raden voor optimale verstaandbaarheid, want zeer lage bitrate ogg vorbis (38 kbps average).
Langzaam maar zeker begint het weer een beetje te lijken op het ooit buitengewoon succesvolle Iets Met Klootzak; Onvoorspelbare internetradio met een mediterrane inslag, onder leiding van uw nuancevrije host Jules Sans Scrupules ;-)